Ask to Candy
Torna al blog

Hur kan jag ha en bra matförvaring i kylskåpet? Här hittar du några knep för att undvika mögel och slösande.

How can I have a good preservation of the food in the refrigerator? Here you find some tricks to ward off mold and waste.

Att ordna och förvara mat i kylskåpet på ett ordentligt sätt kan förvara maten längre. Våra mormödrar visste det, och de har lämnat över några enkla åtgärder för att förhindra slöseri av mat. Här är några tips för att förhindra mögel, dålig lukt och snabb förfall av mat.

Att besegra mögel

När vi talar om färsk mat, blir vi alltid lurade av mögel. Regel nummer ett är att regelbundet rengöra kylskåpet med vatten och bikarbonat eller vinäger. Det mest effektiva sättet att bevara svamp eller sallad i klumpar, är att slå in dem i absorberande papper. För att förhindra mögel på frukt och grönsaker bör du tvätta dem med vatten och vinäger och sedan slå in de i papperspåsar. Det är bäst att bevara äpplen utanför kylskåpet, eller åtminstone en bit från andra livsmedel, för att undvika att de blir mogna eller dåliga.

Hur man undviker obehagliga dofter

En regelbunden rengöring av ditt kylskåp är nödvändigt. För att förhindra obehagliga lukter kan du kyla ner ett glas fullt med bikarbonat eller en bomullsboll blötlagd i vinäger. Har du problem med fukt? Använd i så fall en handfull okokt ris istället för bikarbonat.

Det är viktigt att hålla kylskåpet rent och undvika bildning av is på väggarna för att säkerställa korrekt funktion och hålla rätt kyltemperatur.

Vissa livsmedel behöver inte kylas, utan kan faktiskt förstöras, så som exotiska frukter, citrusfrukter, tomater, gröna bönor, gurkor och zucchini. Frukter och grönsaker som inte är mogna bör förvaras i rumstemperatur. Låt maten svalna efter matlagning innan det förvaras i kylskåpet för att förhindra kondensering och plötsliga temperaturhöjningar i kylskåpet. Separera rå mat från tillagad mat för att undvika föroreningar, och förvara maten i rena behållare med lock på.

Så placerar du maten i kylskåpet

Arrangemanget av maten beror helt på maten – all mat behöver sin egen temperatur. Kött och fisk bör bevaras i den kallaste delen av kylskåpet, helst i en egen låda. Fisken bör vara ordentligt tvättad och rensad, och den bör konsumeras inom 24 timmar. Köttet har olika utgångsdatum beroende på sammansättningen och hur det är skuret.

Där temperaturen är högre (vanligtvis i bottenlådorna) bevaras grönsaker och frukter som kan skadas av låga temperaturer och bör konsumeras snabbt för att inte försämras.

Åldrande ost behöver hållas i den högsta delen av kylskåpet för att skyddas mot överdriven värme eller kyla. Färsk ost bevaras i botten där temperaturen är 2-4 C.

Vad bör du bevara i frysen?

Frysen är väldigt bra på att preservera färska frukter och grönsaker, då frysta livsmedel håller längre än de som placeras i kylskåpet. Det är bra att frysa mat i rena behållare, med etiketter som innehåller namn på maten och datum för frysningen.

Tillagad mat bör svalna innan det placeras i frysen. För att tina fryst mat bör man ställa maten i kylskåpet, och inte i rumstemperatur, tills det är djupt tinat.

Det är bra att ha skuren vitlök och lök i frysen som alltid är redo inför stekning. För lång förvaring av örter kan du täcka dem i olivolja och frysa i en isbitsform.

För att alltid ha färskt bröd tillgängligt kan du skära i skivor och frysa ned tills du behöver det.

Kom ihåg att tinad mat endast kan frysas en gång och bör förbrukas så snart som möjligt.

Håll maten färsk

För att bevara maten på bästa sätt bör temperaturen i kylskåpet vara ungefär 4-5 C, och temperaturen i frysen ungefär -18 C.

Håll varma källor borta från kylskåpet. Öppna endast kylskåpet när du behöver det och se till att stänga efter dig.

Använd några knep för att förlänga hållbarheten samt hålla maten god och färsk; prova det! 

04/01/16
Kategorier: