Ask to Candy
Torna al blog

Är det sant att diskmaskinen använder mindre vatten än om man tvättar för hand?

Är det sant att diskmaskinen använder mindre vatten än om man tvättar för hand?

Mycket disk, men mindre tid eller lust att diska – därför väljer du att köpa en diskmaskin. Krävs det mer eller mindre vatten än traditionell handdiskning? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Diskmaskin eller handdisk?

Även fast handdiskning tidigare ansågs vara mer hållbart, har en studie av Bonn universitetet i Tyskland visat att så är inte fallet. Att handdiska en middag efter 12 personer kräver att man använder cirka 103 liter vatten, jämfört med 10 liter som krävs för en full last i en diskmaskin av den nya generationen. En sådan har 16 platsinställningar och endast 6-7 liter mindre än en diskmaskin för 6 platsinställningar.

De senaste modellerna för en bättre energibesparing.

I de senaste modellerna av klass A+++, A++ eller A+, liksom alla Candy modeller, är energiförbrukningen lägre och sparar upp till 70% mer energi än modellerna i klass A. Vissa diskmaskiner har även ECO-program som möjliggör ytterligare besparingar, och ”automatiska” program, som tack vara en sensor anpassar tvätten efter smutsnivån.

Råd inför diskning

Om du väljer att köpa en diskmaskin, kan du spara ännu mer vatten med några enkla steg.

Undvik förtvätt och diska endast när lasten är full. Förutom all disk som normalt används under dagen, från frukost till middag, kan vissa diskmaskiner diska över 200 disk och även större föremål som bland annat bakpannor, grillpannor, ugnsplåtar, och upp till 8 maxi-pizzaplattor från 34,5 cm. Om det är färsk smuts eller mindre laddning, kan du använda ECO-alternativen (funktioner eller knappar på vissa modeller) som minskar längden av standard programmet till 25% i genomsnitt, för att spara tid och energi.

Utmärkt prestation och längre livslängd

För att nå bäst resultat och förbättra prestationen av din diskmaskin, är det viktigt att du tar väl hand om den. Du bör exempelvis komma ihåg att rengöra filtret regelbundet, och tillsätta salt i behållaren för att förhindra uppkomsten av kalksten. Dock finns modeller med självrengöringsfilter som minskar dina krav. På detta sätt fortsätter din maskin att prestera väl med tiden.

Rengör disken utan ansträngning

En diskmaskin förenklar ditt liv och hjälper dig att begränsa vattenförbrukningen. Följ våra råd så kommer du se en förändring!

11/01/16
Kategorier: