Ask to Candy
Torna al blog

Statisk eller varmluftsugn? Vad är den bästa metoden för matlagning?

Candy oven

Frågan besvärar alla - både de som är nybörjare i köket och även erfarna kockar som behöver experimentera med ett nytt recept. Därför finns det inget rätt svar, men däremot kan man lära sig att skilja dessa två typer av matlagning för att välja det som passar en bäst. Det viktigaste är att ugnen man bestämmer sig för att köpa ger framgång för olika matlagningar.

Låt oss börja med grunderna - skillnaden mellan värmetyperna.

För att försäkra oss om att maten är korrekt tillagad, är det viktigt att förstå skillnaden mellan statisk och varmluftsugn. Varmluftsugnen tillagar på ett jämnare sätt tack vare luftcirkulationen som sprids av den varma luften. Den statiska ugnen sprider värme sidledes eller vertikalt. Oavsett preferensen av tillagning, är det viktigt att veta att båda metoderna skiljer med 20 ° C: 180 ° C i en statisk ugn motsvarar 160 ° C i en varmluftsugn.

Hur påverkar matlagningsläget våra rätter?

Varmluftsugnen försäkrar en snabbare och homogen matlagning, som lämnar maten väldoftande och mer fuktig på insidan. Den statiska ugnen producerar en mer långsam och delikat matlagning, vilket är idealt för en mer väl tillagad och torr insida av maten.

När behöver du använda en varmluftsugn?

Denna typ av matlagning kan vara till stor hjälp när du behöver laga flera maträtter samtidigt, eftersom att värmen träffar varje punkt i ugnen. På detta sätt kan man använda flera nivåer av ugnen – exempelvis genom att ha ugnsstek överst och potatis underst, eller lasagne och grönsaker, fisk och en sidorätt. I stort sett är denna matlagningsmetod gynnsam för mat som behöver bli krispig på utsidan och saftig på insidan, exempelvis fisk, vitt kött, rött kött, grönsaker, och bakad pasta.

När behöver du använda en statisk ugn?

En statisk ugn passar all mat som behöver mild tillagning och torr insida, till exempel mat som växer under tillagning.

Då värmen i en statisk ugn kommer från väggarna – utan en luftcirkulation som gör att värmen flödas runt – blir maten jämt tillagad från alla sidor. Detta passar perfekt till rätter som bröd, pizza, focaccia, men även kakor, kex, maränger och sockerkaka.

Det är färdigt att äta!

Med denna simpla information kan du äntligen välja den bästa matlagningen till dina rätter: Nu behöver du bara testa några recept, vänta tålmodigt och… ha en smaklig måltid!

16/04/15
Kategorier: