Ask to Candy
Torna al blog

Vad är det rätta sättet att rengöra kylskåp och frys?

What is the correct way to clean the refrigerator and the freezer?

Av all köksutrustning är kylskåp och frys de mest använda. Att hålla allting rent och steriliserat är grundläggande för hälsan. Dessutom tillåter det både kyl och frys att fungera rätt och långvarigt.

Låt oss börja från ytan: metalldelen kan rengöras med avfettningsmedel. Har du ett inbyggt kylskåp bör du följa tillverkarens rekommendationer för rengöring av de yttre möblerna.

Hur ofta rengör du dem?

För att förhindra lukt, mögel eller obehagliga överraskningar, är det viktigt att göra en fullständig rengöring minst två gånger om året samt ta hand om hygienrutinen varje månad. Samma sak gäller för frysen, och det bör avfrostas regelbundet.

Kombinera lite hett vatten med bikarbonat och vinäger för att noggrant rengöra de olika hyllorna.

Det är bättre att inte använda rengöringsmedel som kan släppa ut skadliga ämnen för mat. Var även noga med att använda medel som inte är sliter och inte bildar skum för att underlätta sköljning.

För periodisk rengöring av kylskåpet:

Töm kylskåpet och släng bor mat som gått ut. Omorganisera mat som är i gott skick och behåll dem i en kylväska för att förhindra temperaturförändring under rengöringen.

Ta bort alla avtagbara delar och ta isär hyllor och tillbehör för att nå alla hörn. Tvätta de avtagbara delarna med vatten och diskmedel. Tvätta de inre ytorna med vatten och vinäger (eller bikarbonat).

Placera en handduk på botten av kylskåpet så att det kan absorbera vatten som droppar under rengöringen.

Montera alla tvättade och torkade delar.

Var noggrann med tätningarna. Tvätta och torka dem väl med några droppar olja för att hålla dem mjuka.

För periodisk rengöring av frysen

Töm frysen och lägg maten i en kylväska vid rätt temperatur under rengöringen. Lämna dörren öppen i några minuter för att låta isen smälta.

Avfrosta frysen genom att ta bort de största isblocken med en speciell plastspade. Använd aldrig blad eller stålverktyg, det kan skada motståndet.

Fyll en spraybehållare med lika delar vatten och vinäger. Spraya innerväggarna och alla hyllor, och använd sedan en svampduk för att rengöra. Repetera vid behov.

Torka sedan mycket väl. Se till att frysen har nått temperaturen -18 C innan du lägger in maten igen.

Användbar information

Undvik att placera förpackningar och mat i direkt kontakt med kylskåpets väggar. Överbelasta inte hyllorna och lägg maten i rätt fack för att optimera kylfördelningen.

Lämna inte maten otäckt och organisera alltid i ordning efter hållbarhet så att du kan ha bra koll och konsumera maten innan den blir dålig.

Ställ en burk i kylen med några matskedar bikarbonat eller bomull blötlagd i vinäger. Det hjälper till att ta bort dålig lukt.

S.O.S semester

Se till att det inte finns mat i kylskåpet innan du åker iväg på en lång resa. Titta igenom hållbarheten av all mat, släng burkar som länge stått öppna och rengör både kyl och frys.

Undvik att lämna kött, fisk eller grönsaker i frysen för att begränsa bortslösning av mat som kan ske vid ett oväntat elektriskt avbrott.

Efter att du tömt kylskåpet och frysen, är det bra om du stänger av dem och lämnar dörrarna öppna för att förhindra mögel och dålig lukt. 

18/01/16
Kategorier: